27. September 2023

DOMMERBETÆNKNING - HAL, 2023

Stort tilykke til dette års vinderprojekter. Se dette års dommerbetænkning for billeder og udtalelser om de præmierede projekter. 


27. Juni 2023

INTRODUKTION TIL ARKITEKT KONKURRENCE 2023


Præsentation af fonden og Halldor Gunnløgsson:

Konkurrence opgave for studerende - 2023:

Præsentation af Cobes konkurrence projekter - Dan stubbegaard og ham selv:


27. september 2022

PRÆMIEOVERRÆKKELSE I ARKITEKTKONKURRENCEN: ‘FREMTIDENS BOLIG’

Stort tillykke til årets vinderprojekter.

Forslag 04910, udført af Magnus Johan Storgaard. 

Forslag 27660, udført af Ebba Stark.

Forslag 84970, udført af Mads Buus Sørensen og Max Ferdinand Thomsen.

Se dette års dommerbetænkning for billeder og udtalelser om de præmierede projekter. 

Dommerpanelet bestod i år af: Christoffer Harlang, Knud Fladeland og Vicki Thake. Opgavestiller var i år Peer Teglgaard. Oplev alle de indleverede forslag udstillet d. 28-29. september  i Gl. Dok, kl 11-13. 

Fonden vil gerne takke alle de deltagende.


27. juni 2022

FORELÆSNING OG INTRODUKTION TIL HALLDOR GUNNLØGSSONS FONDS ARKITEKTKONKURRENCE 2022: ‘FREMTIDENS BOLIG’ 

video: Per Henriksen, outofsync-artinfocus

Arkitekt Halldor Gunnløgssons Fond har inviteret partner i Henning Larsen Architects, Arkitekt Peer Teglgaard Jeppesen, til at stille opgaven til fondens årlige arkitektkonkurrence for studerende på Det Kongelige Akademis Arkitektskole og Arkitektskolen i Aarhus. 

Opgaven ønsker grundlæggende en nytænkning på at bo godt. En nytænkning udformet gennem bæredygtige løsninger, der på et minimalt antal kvadratmeter, binder såvel konstruktion som materialitet sammen - gennem en høj kunstnerisk kvalitet i udformningen. Opgaven skal besvares i et todelt perspektiv, gennem to sammenhængende besvarelser. 

Først gennem en bebyggelsesplan og efterfølgende gennem en udvalgt boglig der skal gennemtegnes. Det er et særligt ønske fra fonden, at husets beboere beskrives, hvor mange beboere og hvem de er, hvordan tænkes huset brugt, og hvilken stemning og rumlig karakter har det? Bebyggelsen skal indarbejdes på Stadiongrunden i Helsingør, som i fremtiden skal være en del udvidelse af Sommarivaparken i Helsingør, tæt på centrum, skov og strand. Det skal beskrives, hvordan disse omgivelser inddrages boligen. 

Konkurrencen er åben for alle arkitektstuderende ved Det Kongelige Akademi og Arkitektskolen Aarhus. Den samlede præmiesum er på kr. 150.000.
1. præmie: kr. 100.000, 2. præmie: kr. 30.000, 3. præmie: kr. 20.000. 


 

17. juni 2022

FORELÆSNING OG INTRODUKTION TIL HALLDOR GUNNLØGSSONS FONDS ARKITEKTKONKURRENCE 2022: ‘ET GODT STED AT BO’

”Fremtidens hus”, Flemming Lassen og Arne Jacobsen, 1929.

Arkitekt Halldor Gunnløgssons Fond har inviteret arkitekt Peer Teglgaard Jeppesen til at stille dette års konkurrence for arkitektstuderende: ”Et godt sted at bo”. Konkurrenceprogrammet offentliggøres med introduktion og forelæsning v. opgavestiller Peer Teglgaard Jeppesen, d. 17. Juni 2022 kl. 14 i Mandrupsalen, Vandflyverhangaren på Refshalevej 100, 1432 København.

Forelæsning og konkurrenceprogram vil være tilgængeligt digitalt på www.halldorgunnloegssonsfond.com fra den 17. juni 2022 og frem til konkurrencens afleveringsfrist d. 13. september 2022 kl. 12-13 i Gl. Dok, Strandgade 27B, København K.

Konkurrencen er åben for alle arkitektstuderende ved Det Kongelige Akademi og Arkitektskolen Aarhus. Den samlede præmiesum er på kr. 150.000. 1. præmie: kr. 100.000, 2. præmie: kr. 30.000, 3. præmie: kr. 20.000.

Konkurrencen er skalamæssigt 2-delt:
1) Overordnet beliggenhedsplan: adgangsforhold for kørende og gående, landskabelige sammenhænge, relation til omgivende attraktioner
2) Boligeksempler, skematisk illustreret, med udgangspunkt i: udvalgte forskelligartede kategorier af beboere, antal, varierede behov, daglige aktiviteter, etc. Et boligeksempel udvælges til detaljeret bearbejdelse og forslagsstillelse i relation til det mere specifikke konkurrenceprogram, som fremlægges 17. Juni 2022.

Stedet er udvalgt til af være på stadiongrunden i Helsingør, som i fremtiden skal være en del udvidelse af Sommarivaparken i Helsingør, her tæt på centrum, skov og strand. Den 17. juni 2022 vil pæsenteres et egentligt konkurrenceprogram med mere nuancerede afleveringskrav og bedømmelseskriterier.


 

21. februar 2022

UDDELING AF HALLDOR GUNNLØGSSONS HÆDERSLEGAT 2022

Arkitekt Halldor Gunnløgssons Fonds bestyrelse, bestående af arkitekt Knud Fladeland Nielsen, arkitekt, professor, ph.d Christoffer Harlang og Erhardt Gram som bestyrelsesformand, har besluttet at tildele arkitekt m.a.a. Jørgen Rasmussen fondens hæderslegat 2022. Hædersprisen tildeles Jørgen Rasmussen som en særlig anerkendelse af hans livslange værdifulde bidrag til dansk arkitektur omfattende bygninger, møbler og industrieltdesign.

Arkitekten Jørgen Rasmussen er en arkitekt, der både formår at give form til bygninger, til møbler og til industriel design.

Jørgen Rasmussen viser som få, hvordan spring i skala og skift i brugskrav, ubesværet kan forløses med kunstnerisk nerve.

Det kommer fra hans evne til at se og til at vide, hvordan man føjer ting sammen. I husene altid med tidløse virkninger, ofte i murværk og tømmer og i den nære skala, ved at beherske detaljen.

Jørgen Rasmussen har delt det meste af sit liv som arkitekt, med sin identiske tvillingebror Ib Rasmussen, der døde i 2019. De blev begge udlært i murerhåndværket og siden på Kunstakademiets Arkitektskole hos Kay Fisker, der fik dem på tegnestuen. Jørgen Rasmussen arbejdede herefter på Erik Møllers tegnestue og fra 1957 sammen med Ib Rasmussen på deres egen tegnestue, som Jørgen Rasmussen i dag driver alene.

Dengang kunne unge talenter i arkitekturen udmærke sig gennem åbne konkurrencer og på den måde både udvikle såvel fag som stand; i dag er det vigtige udviklingslaboratorium, som arkitektkonkurrencerne tidligere var, forsvundet og erstattet af prækvalificerede udbud, der ekslusivt retter sig mod nogle få, men store arkitektfirmaer, ofte ejet af ingeniørfirmaer. Forandringen fra udviklingssted til handelsplads er ikke her en forbedring.

For Ib og Jørgen Rasmussen blev det til et hav af præmierede arkitektkonkurrencer, der førte til opførelsen af mange fine huse. Især rådhuse, kirker og flere skoler, der som hovedregel var formet som robuste og karakterfulde længehuse med sadelhængte tegltage og kraftige udhæng i klare konstruktioner og ærlige materialer. Skjern Rådhus og Englystskolen, Birkerød Rådhus og Bibliotek og så selvfølgelig Buddinge Kirke. Langtidsholdbar arkitektur.

Inspirationen kom i høj grad fra de mange rejser til landende omkring middelhavet og til Ægypten, Indien, Nepal og til Japan, men også fra den danske funktionelle tradition, den anonyme bygningskultur som teglværkernes enkle bygningskultur repræsenterer, og hvis tektoniske skønhed og konstruktive elegance ses reflekteret i mange af Rasmussens huse og som jo også blev gengivet i i Ib og Jørgen Rasmussens fine bog om teglværksarkitekturen som de udgav sammen med svoger Ole Meyer i 1968 og som i dag er en meget efterspurgt og elsket bog hos vores arkitektstuderende.

Jørgen Rasmussen har tegnet møbler, i sær stole og han udvikler videre på sit design af den legendariske Kevi-stol, der fortsat er efterspurgt som en af de bedst designede kontorstole i verden. Til stolen tegnede Jørgen Rasmussen i 1968 et lille dobbeltsporede hjul som er blandt verdens mest solgte designprodukter og som sammen med vikingeskibet og PH-lampen er kanoniseret som det bedste i dansk design.  

Jørgen Rasmussen er en fremragende tegner og i hans skitser kan man følge hvordan han afsøger, indkredser og finder teknikkens grænser og formens muligheder. Han har livet igennem flittigt brugt sit tegnetalent til at undersøge og formidle arkitektoniske virkninger og til at fæstne inspirerende indtryk fra talrige rejser over hele kloden.

Gode hensigter og formidable virkninger er kendetegn ved Jørgen Rasmussens fornemme virke i dansk arkitektur nu gennem snart 70 år.

Hertil meningers mod og en sjælden faglig integritet.


For denne indsats ønsker Halldor Gunnløgssons Fonds bestyrelse at hædre Jørgen Rasmussen og tildeler ham hermed Halldor Gunnløgssons Fonds Hæderslegat for 2022 med kr. 200.000,00.


 

24. september 2021

PRÆMIEOVERRÆKKELSE I ARKITEKTKONKURRENCEN: ‘ET ORGANISK HUS PÅ PRØVESTENEN SYD’

Stort tillykke til årets vinderprojekt ‘Det organiske hus’ af Mikki Gabriel Simonsen, Joachim Malchow-Møller og Nanna Levin Kugler. Projektet præmieres med 100.000 kr. 

Anden præmien går til Peter Allan Klode Gustafson med projektet ‘Ålegræs hus ved Prøvestenen’ der præmieres med 30.000 kr. Tredje præmien er delt og går til hhv. Simon McNair og Christoffer Bo Haaning med projektet ‘Halmhuset på Prøvestenen’ og til Jonas Landry Brandt og Andreas Milner Mussin Lyngsøe med projektet ‘Gårsdagens i morgen’. 

Se dette års dommerbetænkning for billeder og udtalelser om de præmierede projekter. 

Dommerpanelet bestod i år af: Christoffer Harlang og Knud Fladeland. Opgavestiller var i år Lenschow & Pihlmann. Oplev alle de indleverede forslag udstillet d. 25-26. september  i Gl. Dok, kl 12-15. 

Fonden vil gerne takke alle de deltagende.


 

18. juni 2021

FORELÆSNING OG INTRODUKTION TIL HALLDOR GUNNLØGSSONS FONDS ARKITEKTKONKURRENCE 2021: ‘ET ORGANISK HUS PÅ PRØVESTENEN SYD’ 

Arkitekt Halldor Gunnløgssons Fond inviterer i samarbejde med lenschow & pihlmann de studerende ved Det Kgl. Akademi og Arkitektskolen Aarhus til at deltage i fondens årlige konkurrence. Årets konkurrence ‘Et organisk hus på Prøvestenen Syd’ omhandler udformningen af et konceptuelt bygningsværk, der på nytænkende og nysgerrig vis formår at sætte organiske byggematerialer i spil. De materialer, der skal definere bæredygtige, æstetiske og programmatiske potentialer for fremtidens arkitektur, og dermed lægge fundamentet for, hvordan vi skal bygge fremover. 

 Se årets konkurrenceprogram her

Konkurrencen er åben for alle arkitektstuderende ved Det Kgl. Akademi og Arkitektskolen Aarhus. Inkluderet er også studerende med en bachelor fra 2020 eller 2021, og studerende der har taget afgang i sommeren 2021.

Den samlede præmiesum er på 150.000 kr - 1. præmie: 100.000 kr, 2. præmie: 30.000 kr og 3. præmie: 20.000 kr. 


 

19. april 2021

UDDELING AF HALLDOR GUNNLØGSSONS HÆDERSLEGAT 2021

Halldor Gunnløgssons Fonds bestyrelse, der består af arkitekt Knud Fladeland Nielsen, arkitekt, professor, ph.d Christoffer Harlang og Erhardt Gram som bestyrelsesformand, tildeler Arkitekt m.a.a. Marianne Levinsen fondens hæderslegat i arkitektur for 2021. Hædersprisen tildeles Marianne Levinsen som en særlig anerkendelse af hendes mangeårige værdifulde bidrag til dansk arkitektur og ikke mindst landskabsarkitektur.

Marianne Levinsen står i den fornemme danske tradition for en poetisk landskabsarkitektur, som i sin tid blev indstiftet af G.N. Brandt og C. Th. Sørensen og som Sven Ingvar Andersson og Steen Høyer udviklede så overbevisende.

En kultur som også Halldor Gunnløgsson opfattede som et bærende bidrag til arkitekturen.

Marianne Levinsen har med sine arbejder vist at hun også formår at udfordre og nuancere denne særlige følsomme opmærksomhed for, hvordan formgivning af terrænets niveauer og plantelivets vækster kan skabe rum der inviterer til deltagelse.

Stærke geometrier, stoflige virkninger og markante strukturer kendetegner hendes sikre formgivning af en lang række af skønne offentlige pladser og fine private rum.

I byens historiske rum mellem huse, i forstædernes frynser og under landets åbne himmel har Marianne Levinsen skabt en række poetiske steder der fornemt materialiserer ambitionen om at de bedste steder er kendetegnet ved en arkitektur, der uden at gøre et unødigt væsen af sig har masser af karakter og identitet.

Marianne Levinsen skaber steder der samler og inspirerer, som er dejlige at opholde sig i og gode at vende tilbage til.  

Landskabet ved CBS Kilen, Tietgen Kollegiet, Christianshavns Torv og Vadehavscentret hører til blandt Marianne Levinsens fine bidrag til dansk landskabsarkitekturs internationalt høje niveau og som Halldor Gunnløgssons Fond med tildeling af Halldor Gunnløgssons Hæderslegat 2021 hermed giver sin anerkendelse af.

For denne indsats ønsker Halldor Gunnløgssons Fonds bestyrelse at hædre Marianne Levinsen og tildeler hende hermed Halldor Gunnløgssons Fonds Hæderslegat for 2021 med kr. 200.000,00.


 

8. april 2021

RETSOPGØR BRAGT I BERLINSKE

Den verserende sag mellem Halldor Gunnløgssons Fond og Topdanmark Forsikring bringes i dag som forsideartikel i Berlingske AOK. Artiklen omhandler fondens retsopgør mod forsikringsselskabet og deres salg af to unikke PK25 stole, som i 2009 blev stjålet fra Ida og Halldor Gunnløgssons hjem i Rungsted. Nedenfor findes link til netudgaven.

https://www.berlingske.dk/aok/i-en-haelercentral-dukkede-to-stjaalne-designerstole-pludselig-op-og-sparkede



Henvendelser angående sagen og yderligere oplysninger kan rettes til Fondens bestyrelsesformand:

Erhardt Gram
40972460
eg@advokatgram.dk


 

24. februar 2021

HALLDOR GUNNLØGSSONS FOND I PRINCIPELT RETSOPGØR MED TOPDANMARK

Halldor+Gunnl%C3%B8gssons+eget+hus+-+Keld+Helmer-Petersen9.jpg

Nyt i Fondens retssag mod Topdanmark ved Glostrup ret.

Topdanmark har afleveret svarskrift og påstået frifindelse.

Ud over at der er 400.000 kr. der skiller os, er det, som det fremgår af den nye pressemeddelelse, en principiel sag om forsikringsselskabers erstatning af værdifulde unikaer med billige seriefremstillede kopivarer.

Halldor Gunnløgssons Fond fører sag mod Topdanmark med krav om betaling af knap 400.000 kr. Fonden mener, at Topdanmark har opnået en uberettiget berigelse ved at beholde auktionsprovenuet fra salget af to unikke PK25 stole, som i 2009 blev stjålet fra Ida og Halldor Gunnløgssons verdensberømte hjem i Rungsted.

Dengang erstattede Topdanmark tyveriet af de to unikke stole med to nye serieproducerede PK 25’ere til en samlet værdi af knap kr. 84.000 kr., hvilket den 90-årige alderssvækkede og senildemente enke tilsyneladende accepterede. I 2020 satte Topdanmark de selv samme stole til salg hos Bruun Rasmussen, der vurderede stolene til samlet 600-800.000 kr. Stolene blev solgt på auktion med et provenu for Topdanmark på 480.000 kr. – altså næsten 400.000 kr. mere end værdien af erstatningsstolene, som Ida Gunnløgsson fik.

Stridens kerne er to unikke flaglinestole, som Poul Kjærholm tegnede i 1951 som led i et afgangsprojekt fra Kunstakademiet. Da Fritz Hansen i 1952 besluttede at iværksatte en begrænset produktion af stolen, blev der produceret tre produktionsmodeller af PK 25, hvoraf de stjålne stole udgør de to. Fonden er enearving til boet efter Ida og Halldor Gunnløgsson og varetager sine økonomiske interesser med sagsanlægget. Halldor Gunnløgssons Fond er en almen fond, der støtter arkitekturen.

Sagen rejser principielle spørgsmål, som må interessere alle i design- og samlerkredse med interesse for bevarelsen af dansk kulturarv:

Kan det virkelig være rigtigt, at Topdanmark – og ikke den retmæssige ejer, skal score en stor gevinst, når værdifulde og unikke genstanden dukker op igen efter et tyveri? Og kan det være rigtigt, at forsikringsselskaber ikke har en forpligtelse til at sørge for, at unikke genstande bringes tilbage til eller tilbydes den retmæssige ejer, hvis de senere dukker op?

Sagen handler ikke kun om, hvorvidt Fonden og modtagere af Fondens uddelinger er gået glip af 400.000 kr., men også om, hvilken rolle forsikringsselskaber spiller – eller ikke spiller - for bevarelsen af vores fælles kultur- og designarv. Et vigtigt element i sagen er, om det er i orden, at Topdanmark ikke vurderer og erstatter unikke og værdifulde klassikere til deres reelle værdi, men i stedet erstatter dem med nye serieproducerede – hvorefter de selv scorer gevinsten, når de stjålne designgenstande senere dukker op igen.


Henvendelser angående sagen og yderligere oplysninger kan rettes til Fondens bestyrelsesformand:

Erhardt Gram
40972460
eg@advokatgram.dk


 

10. december 2020

ARKITEKT HALLDOR GUNNLØGSSONS FOND STÆVNER TOPDANMARK

Fonden har i dag lagt sag an mod Topdanmark med krav om betaling af knap 400.000 kr. Sagsanlægget kommer, efter at Topdanmark gentagne gange har afvist at gå i dialog med Fonden om en løsning af sagen.

Sagens drejer sig to unikke flaglinestole, som i 2009 blev stjålet fra Ida Gunnløgssons hjem i Rungsted. Stolene er tegnet af Poul Kjærholm i 1951 som led i et afgangsprojekt fra Kunstakademiet og skulle som en del af projektet indgå i møbleringen af Halldor Gunnløgssons verdensberømte hjem. Da Fritz Hansen i 1952 besluttede at iværksatte en begrænset produktion af stolen, blev der produceret tre produktionsmodeller af PK 25, hvoraf de stjålne stole udgør de to.

Topdanmark erstattede tyveriet af de to unikke stole med to nye serieproducerede PK 25’ere til en samlet værdi af knap kr. 84.000 kr. Erstatningen blev ydet efter aftale med Ida Gunnløgsson, som var 90 år og havde vanskeligt ved at klare sig alene i eget hjem på grund af senilitet. Hun stod for at skulle flytte på plejehjem og blev kort tid efter umyndiggjort. Fonden blev dog først bekendt med erstatningen og aftalen i 2020.

I 2020 kom det nemlig frem, at Topdanmark var kommet i besiddelse af de to unikke stole og havde sat dem til salg hos Bruun Rasmussen, der vurderede stolene til samlet 600-800.000 kr. Stolene blev efterfølgende solgt med et nettoprovenu for Topdanmark på 480.000 kr., hvilket er næsten 400.000 kr. mere end værdien af erstatningsstolene, som Ida Gunnløgsson fik.

Efter Fondens opfattelse er det hverken ret eller rimeligt, at Topdanmark har opnået en berigelse på næsten 400.000 kr. i forhold til den erstatning, som blev ydet for tyveriet af de selv samme stole. Fonden går derfor rettens vej for at få dom for, at Topdanmark skal give afkald på provenuet ved auktionssalget, som i stedet bør tilfalde Fonden, der er enearving til boet efter Ida og Halldor Gunnløgsson.

Der er efter Fondens opfattelse tale om en principiel sag, som bør følges af alle i designer- og samlerkredse, der interesserer sig for bevarelsen af de danske designaktiver og for, hvilken risiko man løber ved at forsikre sine designerklassikere hos Topdanmark.

Henvendelser angående sagen og yderligere oplysninger kan rettes til Fondens bestyrelsesformand:

Erhardt Gram
40972460
eg@advokatgram.dk


 

17. november 2020

UDDELING AF HALLDOR GUNNLØGSSONS HÆDERSLEGAT 2020

carstenthau.jpg

Arkitektur er både meget konkret og meget abstrakt. Den udtrykker sig gennem sin fysiske fremtræden som ideer, forestillinger og længsler. 
Gennem beherskelsen af materialerne og deres evner til at danne form og rum gives vi sansninger og fortællinger om hvem vi er og hvor vi kommer fra. Og inspiration til hvordan vi kan komme videre. 

Arkitektur er fortællinger i rum og stof om i dag, om i morgen og om for tusinder af år siden. 

Få har, som idehistorikeren professor Carsten Thau, med så fin indlevelse, så sikker præcision og så megen energi formået at forstå og formidle indholdet af hvad arkitekturen fortæller os. Nærværende, levende og indfølt. Omfattende, inkluderende og selektivt. Og altid generøst! 

På Kunstakademiets Arkitektskole har Carsten Thau i en årrække som professor beriget os med forelæsninger om arkitektens mellemværende med billedkunsten og filmen og sat arkitektens virke ind i de politiske, æstetiske, kulturelle sammenhænge den virker i. 

Forhold som Halldor Gunnløgsson i sin undervisning ligeledes tildelte stor værdi. Trods stor forskellighed i udtryk og formidling understøtter Gunnløggssons og Thaus formuleringer smukt hinanden. 

Og det er kort fortalt derfor Carsten Thau i 2020 modtager Halldor Gunnløgssons Hæderspris i arkitektur på kr. 200.000. 

Carsten Thau er født i 1947 i Horsens og blev cand.phil i idehistorie i 1973 og han lige siden skrevet om, forelæst i og lavet radio og tv om arkitekturens udsagn om os og vores kulturer. 

Siden 1996 har Thau været en efterspurgt underviser som professor i arkitekturens teori og historie ved Kunstakademiets Arkitektskole. Han modtogi 2002 N.L. Høyen Medaljenfor det gigantiske bogværk om Arne Jacobsens som han skrev sammen med Kjeld Vindum, og i 2019 blev han tildelt Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse som én af de til alle tider i alt 275 modtagere. 

For denne indsats ønsker Arkitekt Halldor Gunnløgssons Fonds bestyrelse hermed at hædre professor Carsten Thau. 

Erhardt Gram, Knud Fladeland Nielsen, Christoffer Harlang 


 

28. september 2020

PRÆMIEOVERRÆKKELSE I ARKITEKTKONKURRENCEN: ‘FORUM’

Stort tillykke til årets vinderprojektet af Philip Lütken. Projektet præmieres med 100.000 kr.

Anden præmien går til Peter Grue og Simon McNair og præmieres med 30.000 kr. Tredje præmien går til Malthe Rieland Kanstrup og Vilde Lien Lunde og præmieres med 20.000 kr.

Se dette års dommerbetænkning, samt ovenstående video fra præmieoverrækkelsen, for billeder og udtalelser om de præmierede projekter.

Dommerpanelet bestod i år af: Christoffer Harlang, Jesper Pagh og Knud Fladeland. Opgavestiller var i år Claus Bjarrum.

Oplev alle de indleverede forslag til den officielle udstilling d. 1. oktober i Gl. Dok, kl 10-13.

Fonden vil gerne takke alle de deltagende.


 

18. juni 2020

FORELÆSNING OG INTRODUKTION TIL HALLDOR GUNNLØGSSONS FONDS ARKITEKTKONKURRENCE 2020: ‘FORUM’

Arkitekt Halldor Gunnløgssons Fond inviterer i samarbejde med arkitekt MAA Claus Bjarrum arkitektstuderende til at deltage i fondens årlige idékonkurrence. Årets konkurrence ”FORUM” omhandler udformningen af et internationalt center for udveksling af tanker om arkitektur. Centret skal ligge på Mallorca – tæt ved Jørn Utzons berømte hus ”Can Lis”. 

Se årets konkurrenceprogram her

Konkurrencen er åben for alle studerende ved Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering og Arkitektskolen Aarhus. Inkluderet er også studerende med en bachelor fra 2019 eller 2020, og studerende der har taget afgang i sommeren 2020. 

Konkurrencens afleveringsfrist er d. 14. september 2020 kl. 12-13. Den samlede præmiesum er på 150.000 kr, 1. præmie: 100.000 kr, 2. præmie: 30.000 kr, 3. præmie: 20.000 kr.


 

19. december 2019

UDDELING AF HALLDOR GUNNLØGSSONS HÆDERSLEGAT 2019

tagelyneborg.jpg

Arkitekten Tage Lyneborg er en af Danmarks bedste bygningskunstnere. 

Hans huse har sjæl. 

Og det er sjældent. 

Den kommer fra hans særlige evne til at give sine arbejder et poetisk udtryk.

Give dem nerve. 

Det Tage Lyneborg kan er let at opfatte, vanskeligt at norm sætte og umuligt at gøre efter. 

Lyneborgs huse minder os om noget, som vi godt kan lidt, og som vi kender fra hinanden. 

De er varme, musiske og humoristiske. 

De har nærvær. 

Tage Lyneborg har set på Disney, lært af Venturi og er forbundet med både Bindesbøll og brødrene Greene. 

Og så har Tage Lyneborg lyttet til Maria Callas og Debussy

Tage Lyneborg er født i 1946 og fik svendebrev i murerfaget med bronzemedalje og siden afgang fra Kunstakademiets Arkitektskole, hvor han som lærer igennem fire årtier har spillet en central rolle. Først som ung underviser hos professer Halldor Gunnløgsson, siden hos professer Erik Christian Sørensen og professer Mogens Breyen og fra 2000 som professer i arkitektur med egen bygningskunstafdeling. 

Som lærer på Akademiet var det Tage Lyneborgs sikre blik og hans musiske fornemmelse for det, han intuitivt fornemmede og spontant formulerede, der blev lyttet til, og som blev respekteret og værdsat som inspiration. 

Efter nogle år på mesteren Nils Fagerholts attraktive tegnestue brød Tage Lyneborg pludseligt igennem i 1981 med først et, så flere usædvanlige skønne villaer der fulde af overskud og elegance satte en helt ny lyrisk tone i dansk arkitektur. Alle var overrumplet over raffinementet. Og dybt imponeret over hans evne til at balancere imellem en hidtil uset fri forestillingsevne og en uforlignelig præcision i proportionering af rum og stof. Det gav mange priser og megen hæder. 

Samtidig varetog Tage, med stor faglig integritet, den vanskelige rolle, i en politisk turbulent tid, at være Akademiets formand, troværdig og velargumenteret. 

Siden fulgte flere bebyggelser og projekter, Rønnebæktoften, Hamlet Hospital, Siloen i Københavns Havn og senest i samarbejde med Carl Lyneborg og Høgni Hansen den smukke udvidelse af Falkonergårdens Gymnasium. 

Det kunne blive langt dette her, for der er nok at fortælle om. men det skal det ikke være. 

Vi siger et stort tak til Tage Lyneborg, for hans smukke bidrag til dansk bygningskunst, som i hans fortolkninger er blevet rigere. 

Vi vil med tildeling af Halldor Gunnløgssons Hæderslegat for 2019 på kr. 200.000,- hermed anerkende Tage Lyneborgs mangeårige indsats i dansk arkitektur. Legatet, der ikke kan søges, er et hæderslegat.


 

27. september 2019

PRÆMIEOVERRÆKKELSE I IDÈKONKURRENCEN: ‘SIDE OM SIDE’

Stort tillykke til vinderprojektet af Adrian Hildrum og Thea Wacker Mortensen. Projektet præmieres med 100.000 kr.

En delt 2. præmie går til Desislava Mintcheva og Amalie Holm Pedersen. Begge præmieres med 25.000 kr.

Se dette års dommerbetænkning for billeder og udtalelser om de præmierede projekter.

Dommerpanelet bestod i år af: Christoffer Harlang, Jesper Pagh og Knud Fladeland.

Fonden vil gerne takke alle de deltagende.


 

3. juni 2019

FORELÆSNING OG INTRODUKTION TIL HALLDOR GUNNLØGSSONS FONDS ARKITEKTKONKURRENCE 2019: ‘SIDE OM SIDE’

Plakat_Arkitektkonkurrence copy.jpg

Foto: Fritz Theodor Benzen. Københavns Museum

Forelæsning og introduktion tirsdag d. 18. juni til konkurrencen ved LETH & GORI i auditorium 5 på Kunstakademiets arkitektskole.

Arkitekt Halldor Gunnløgssons Fond har i år inviteret LETH & GORI til at stille en arkitektkonkurrencen for studerende. Konkurrencen ‘SIDE OM SIDE - fortætning og fællesskab i byen’ omhandler udformningen af et boligprojekt i Adelgade i det indre København. Som en del af opgaven skal stedets særlige historiske, bymæssige og rumlige kvaliteter værdsættes og transformeres i et kraftfuldt og personligt projekt, der sammenvæver boligen med den omgivende by.

Konkurrenceprogrammet offentliggøres i forbindelse med en introduktion og forelæsning tirsdag d. 18. juni 2019, aud 5, kl. 16, KADK. Programmet vil herefter være tilgængeligt her på www.halldorgunnloegssonsfond.com

Konkurrencen er åben for alle studerende ved Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering og Arkitektskolen i Aarhus. Den samlede præmiesum er på 150.000 kr. - 1. præmie: 100.000 kr., 2. præmie: 30.000 kr., 3. præmie: 20.000 kr.


 

25. september 2018

PRÆMIEOVERRÆKKELSE I IDÈKONKURRENCEN: ‘ET BYGVÆRK PÅ VÆRNENGENE’


Stort tillykke til vinderprojektet af Kristiane Fenger. Projektet præmieres med 100.000 kr.

Anden præmien gik til Philip Dam Lutken & Morten Bjørn Jørgensen, som præmieres med 30.000 kr.
Tredje præmien gik til, Sune Marxen, Aske Beha Busch og Karl Albert Frej Skoog, som præmieres med 20.000 kr.

Hædrende omtaler til Simon Lindberg og Lovisa Bondeso., Bjørn Balder Bjergkvist Graa og Richard Schyrman. Pelle Juul Carlsen, Noah Vagle og Georg Reita. Anders Aalekjær Grønbech, Mikkel Eske Kjærholm og Mathias Rasmus Bayer.

Se dette års dommerbetænkning for billeder og udtalelser om de præmierede projekter.

Dommerpanelet bestod i år af: Christoffer Harlang, Jesper Pagh, Knud Fladeland og Poul Gregersen.

Fonden vil gerne takke alle de deltagende.


 

2. juni 2018

FORELÆSNING OG INTRODUKTION TIL HALLDOR GUNNLØGSSONS FONDS ARKITEKTKONKURRENCE 2018: ‘ET BYGVÆRK PÅ VÆRNENGENE’

konkurrence-johansen skovsted - plakat.jpg

photo: Rasmus Norlander

Forelæsning og introduktion til konkurrencen ved Johansen Skovsted Arkitekter mandag den 18. juni 2018 17.00 i Vandflyverhangaren, Mandrupsalen på KADK.

Arkitekt Halldor Gunnløgssons Fond har inviteret Johansen Skovsted Arkitekter til at stille opgaven. Opgaven omhandler udformningen af et bygværk på Værnengene ved Ringkøbing Fjord med mulighed for realisering.

Bygværket skal danne et ly og et udsigtspunkt. Det skal indskrive sig i det særlige landskab. Der vil blive lagt stor vægt på forslagets kunstneriske kvalitet, herunder forholdet til landskabet, tektonik og mulighed for at kunne realiseres.

Konkurrenceprogrammet offentliggøres den 18. juni 2018 på skolernes intranet og ved forelæsningen.

Konkurrencen er åben for alle studerende fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering og Arkitektskolen Aarhus.

Den samlede præmiesum er på 150.000 kr.

Aflevering 12. september 2018.


 

3. maj 2018

UDDELING AF HALLDOR GUNNLØGSSONS ARKITEKTURPRIS 2018

 
 

Årets prismodtagere er arkitekterne Nanna Vöge og Dan Cornelius, som tilsammen har tegnestuen Cornelius Vöge.

Det glæder os at invitere dig samt ledsager til uddeling af Halldor Gunnløgssons Arkitekturpris 2018.

Dato: tirsdag den 15. maj

Tidspunkt: kl. 16.00

Sted: Kunstakademiets Arkitektskole, Auditorium 5, Philip de Langes Allé 10, 1435 København K


 

29. maj 2017

PRÆMIEOVERRÆKKELSE I IDÈKONKURRENCEN: ‘EN BOLIG I LANDSKABET’

Sort tillykke til vinderprojektet af Peter Angelo Gottlieb og Søren Skovgaard Laursen. Projektet præmieres med 100.000 kr

Anden præmien gik til Emil Fromberg og Toni Antonov, som præmieres med 30.000 kr.
Tredje præmien gik til, Sune Marxen, Aske Beha Busch og Karl Albert Frej Skoog, som præmieres med 20.000 kr.

Hædrende omtaler til Julie Mikkelsen, Christina Ahm Randers og Mia Baltzer Nielsen. Johanne Holm-Jensen og Mia Behrens. Sebastian Zapata Ottung Henriksen og Magnus Holm Thøgersen. Molte Bjørn Jørgensen. Sandra Lehne og Nikolai Liknes Hansen.

Se dette års dommerbetænkning for billeder og udtalelser om de præmierede projekter.

Dommerpanelet bestod i år af: Christoffer Harlang, Jesper Pagh, Knud Fladeland, Mette Lange og Michael Lynge

Fonden vil gerne takke alle de deltagende.


 

17. dec 2016

FORELÆSNING OG INTRODUKTION TIL HALLDOR GUNNLØGSSONS FONDS IDEKONKURRENCE 2017: ‘EN BOLIG I LANDSKABET’

Mettelange - villa.jpg

Photo: Hampus Berndtson

Forelæsning og introduktion til konkurrencen af Mette Lange, d. 12. januar 2017 kl. 14.00 - 16.00 i auditorium 2.

Professor, Arkitekt m.a.a. Halldor Gunnløgssons Fond har inviteret praktiserende arkitekt Mette Lange til at stille en opgave på Kunstakademiets Arkitektskole. Opgaven vil være en idékonkurrence med en samlet præmiesum på 150.000 kr., hvoraf vinderprojektet honoreres med 100.000 kr. Opgaven stilles d. 12 januar 2017; kl. 14.00 til 16.00 i auditorium 2. Her vil der være en forelæsning, hvor Mette Lange fortæller om egne arbejder, om proces, indlevelse, kvalitet i arkitekturen og social bæredygtighed.

Mette Langes tegnestue arbejder fortrinsvis med boligen, i Danmark og i Indien. Opgaven, der stilles på Kuntsakademiets Arkitektskole er én af tegnestuens egne opgaver – En bolig i landskabet. Der lægges vægt på sammenhængen mellem bebyggelse og landskab, materialitet og konstruktion og boligens indretning.

Konkurrenceprogrammet vil være tilgængeligt umiddelbart efter forelæsningen.

Åben for alle studerende fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering

Indleveringsdato d. 16 maj 2017